Koirat24.fi - Myyntipalsta

SUURI koiran koulutus vinkit -ketju

Käytkö kursseilla? Koulutatko itsenäisesti? Jaa kokemuksesi koiran koulutuksesta muiden kanssa.

Valvoja: Nuuskamuikkunen

SUURI koiran koulutus vinkit -ketju

ViestiKirjoittaja Kirsu » Pe Marras 05, 2010 12:55 pm

Kootaan tähän mahdollisimman iso lista vinkkejä koiran koulutukseen ja keskustellaan näiden vinkkien toimivuudesta!

Tässä ensimmäinen, koiranpennun sisäsiisteyden koulutuksesta: älä työnnä koiran kuonoa lätäkköön tai läjään. Näin tekemällä pentu oppii pelkäämään isäntäänsä, mikä vaikeuttaa myöhemmin esimerkiksi luoksetulon opetusta. Uskon että yhä tuota tehdään, vaikka tietoa tehokkaammista sisäsiisteyden opetustavoista on paljon saatavilla.
Kirsu
 
Viestit: 15
Liittynyt: La Tammi 02, 2010 10:15 pm

Re: SUURI koiran koulutus vinkit -ketju

ViestiKirjoittaja Maajoliini » To Syys 22, 2011 10:34 am

Ostin KOIRAKOULU TALON TAVOILLE 7pvässä kirjan, ja siitä sain idean tehdä aikataulun omalle (alle 12vkoa) koiranpennulleni! Kirjassa aikataulut on tarkoitettu 4-6kk ikäisille pennuille, siinä on aikataulut kotona olevalle omistajalle ja sellaiselle joka ei ole kotona,eli käy töissä. Lisäksi myös 6-12kk ikäisille pennuille ja siinäkin on aikataulu ideoita kotona olevalle ja sellaiselle joka käy töissä!

Eli pentuni on bordercollien ja sakemannin risteytys uros, josta aikanaan tulee rauniokoira ja kunhan kasvaa niin saa ruveta vetämään pulkkaa meidän toisen koiramme kanssa. (3v leikattu Lapinporokoira narttu)
Ensimmäinen koiramme oli helppo pentuaikana joten mitään aikataulu suunnitelmia ei tarvittu.

Tämän pennun kanssa oon huomannut ettei se välitä onko meidän toinen koira sen seurana vai ei, huutaa silti..

Ennenkuin rupesin omaa aikataulua toteuttaa niin jouduin opettaa pennun pentuaitaukseen. Ensin pidin aitausta eteisessä josta näkee hyvin ympärilleen mutta vaihdoin sitten paikan makuuhuoneeseen lähelle ovea koska pentu ei osannut rauhoittua jos joku kulki huoneesta toiseen.
Laitoin pennun aina leikkimisen/riehumisen ja ulkoa tulemisen (mikäli oltiin käyty metässä juoksee) jälkeen aitaukseen, toisessa nurkassa lehtiä ja toisessa oma makuupaikka, lisäksi aitauksessa on myös luu ja muutama lelu (riepu, vessapaperin hylsy, pehmo). Meidän pentu oli aivan kauhea "vinku intiaani", mutta 2pvän tiukalla koulutuksella sain sen vähemmäksi. Aitaukseen kun pentu laitettiin rauhoittumaan silitin sen päätä hieman ja lähin toiseen huoneeseen mutta olin silti näkösällä, vinkuminen alko heti! En ottanut vinku-ulina kohtaukseen mitään kantaa, tein omia juttuja ja välillä kävelin pennun ohi. Kun pentu oli vinkumatta (vähintään 3 sekunttia)menin sitten vasta sen luo,kehuin ja toistin pari kertaa, annoin välillä olla vapaana ja kertasin tätä yhen päivän ajan.
TOISENA PÄIVÄNÄ pentu osasi rauhoittua jo aitauksessa, vaikka koittaakin 5min aitaukseen joutumisen jälkeen vikistä pois mutta kun en ota kuuleviin korviin niin lopettaa. Rupesin sitten tekemään ovi-harjoituksia yksinoloa varten, laitoin radion päälle, enkä kiinnittänyt pentuun mitään huomiota 15min. Laitoin kengät jalkaan,takin päälle, avaimet käteen ja laitoin aitaukseen kongilelun (jossa oli maksamakkaraa) pennun lähelle mutta en katsonut enkä sanonut mitään vaan lähin muka ulos (jäin välioven taakse). Oven takana kuuntelin vikinäkohtausta ja odotin, että pentu rauhoittuu (edes 3 sekunniksi) ja menin sitten vasta sisälle. Sisällä otin ulkovaatteet pois, en kiinnittänyt huomiota pentuun 5min. Kun pentu oli hiljaa kehuin, kävin keittiössä juomassa vettä ja toistin saman, eli ulkovaatteet päälle, avaimet käteen ja "ulos". Tein tätä pari kymmentä kertaa ennenkuin pentu tajusi ettei lähtöni ole maailman loppu, ja hoksasi kongilelusa. Kokeilin vielä myöhemmin samana päivänä tätä ja kyllä se vain toimi.
KOLMANTENA PÄIVÄNÄ lähin jo kauppaan, olin sillä reissulla yli tunnin ja kyselin naapureilta onko meiltä kuulunut vikinää mutta ei onneksi, joten voin olla iloinen onnistumisestani. :)

Kongilelun annan vain silloin häkkiin kun en ole itse kotona.
Lyhyet ulkona käynnit on vain pissitysreissuja kiinni ja pitemmät ulkonaolot on irti pihassa tai metässä.
Tämä onnistuu suunnilleen, en mene minuutti aikataulussa!

- 6 Herätys, ulos, vapaana sisällä
-6.30 Ruoka
-7. Häkkiin ( 7.15 lähen muksut viemään hoitoon, samalla lenkitän toisen koiramme.)
-8.ulos, sitten vapaana (keittiössä tai olkkarissa)
-9. Häkkiin
-10- 10.30 ulos, vapaana sisällä
-11- 11.30 Häkkiin (11.50 pakollinen meno)
-12.15- 12.30 Ruoka, ulos, sitten vapaana sisällä
-13-13.30 Häkkiin
-(14-14.30 vapaana, häkkiin 14.45.) Pakollinen meno klo.15
-16.00 ulos, vapaana
-16.30 Häkkiin (pakollinen meno klo.17)
-17.30 Ruoka, ulos vapaana
-18 Häkkiin (pakollinen meno 18.15)
-19- 19.30 vapaana
-20-20.30 Häkkiin
-21- 22 ulkona käyttö, häkkiin yöksi.

Joo ja tiedän pennun pitäis syödä 4 kertaa mutta rupes jättää yhen ruoka-annoksen syömättä, joten syö vain kolme kertaa ja oikean määrän ruokaa! On käynyt eläinlääkärin tarkastuksessa, ja eläinlääkärinkin mielestä se on ihan ok vaikka syökin vain 3 kertaa..
Maajoliini
 
Viestit: 6
Liittynyt: Ke Elo 24, 2011 6:12 pm

Re: SUURI koiran koulutus vinkit -ketju

ViestiKirjoittaja Maajoliini » Pe Syys 23, 2011 10:05 am

Nyt kun pentumme hoksasi miten kiivetään pentuaitauksesta pois, niin vaihdoimme pennun nukkumis/rauhoittumis/yksinolo paikan keittiöön ja oveen lapsiportti.(yöt nukkuu meidän kans makkarissa.)
Heti kun tuli "tilaa" pennulle lisää niin loppui vinkumisetkin, eli taisi olla pentuaitaus osa syy vinkumiseen?
Maajoliini
 
Viestit: 6
Liittynyt: Ke Elo 24, 2011 6:12 pm


Paluu Koiran koulutus

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron